The Genealogy Page of Jorge Heredia and Heleen Sittig

Bernhart Catz Cohen

[2848]

23 Oct 1789 - ____

  • OCCUPATION: Pharmacist
  • BIRTH: 23 Oct 1789, Oude Pekela
Family 1 : Serlina Lazarus van Leenen
  • MARRIAGE: 23 May 1822, Appingedam
  1. +Israel Catz
  2. +Martha Catz

[2848]
Second Marriage:
Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Groninger Archieven
Algemeen Gemeente: Nieuwe Pekela
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 26
Datum: 22-06-1835
Bruidegom Bernhard Cohen Catz
Geboortedatum: 15-09-1789
Geboorteplaats: Oude Pekela
Bruid Mietje Salomons van Coevorden
Geboortedatum: 22-04-1815
Geboorteplaats: Groningen
Vader bruidegom Heiman Cohen Catz
Moeder bruidegom Feike Berends
Vader bruid Salomon Izaks van Coevorden
Moeder bruid Frouwke Salomons van Praagh
Nadere informatie beroep bruidegom: koopman en drogist; beroep vader bruid: collecteur; beroep moeder bruid: renteniersche; bruidegom 45 jaar; bruid 20 jaar; weduwnaar van Serlina Lasarus van Leenen



Katsie De naam katsie is weer een heel ander verhaal. Catz is eigenlijk de naam van een bepaald soort kruidenelixer van de firma Catz en Zoon uit Pekela, maar het woord is ook gebruikt als soortnaam voor 'jenever met kruidenelixer'. Het bedrijf is ruim twintig jaar geleden opgekocht door Bols en het elixer wordt niet meer gemaakt, maar de borrelnaam waart nog steeds rond in enkele Nederlandse dialecten, in verbasterde vormen als katske (in het westen van Noord-Brabant) en ketske (in de Achterhoek). Daarnaast is het onder andere gevonden als cats, catsie en catsje — alledrie ook wel met een k geschreven.

De firma Catz werd aan het eind van de 18de eeuw opgericht door Heiman Cohen Catz (1754-1841), een Duitse jood die volgens sommigen zijn moederland was ontvlucht vanwege de pogroms, maar volgens de familieoverlevering om een duel te ontlopen. Aanvankelijk combineerde hij de drankhandel met een drogisterij, later splitsten zijn nazaten het bedrijf op.

Met name in de tweede helft van de 19de eeuw ontwikkelde Catz en Zoon zich zeer voorspoedig. Het elixer won de ene internationale prijs na de andere en op het hoogtepunt had de firma vestigingen in Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen, Californië en Batavia. Er verschenen ronkende reclamebiljetten, waarop Catz-elixer werd aangeprezen als 'het zuiverste en gezondste maagbitter ter wereld'. ,,Het versterkt de maag, verdunt het slijm, bevordert den eetlust, smaakt bovendien zeer aangenaam, en wordt met goed gevolg bij alle ziekten aangewend, die uit slechte spijsvertering ontstaan.'' Driemaal daags een half likeurglaasje Catz-Elixer voor de maaltijd, dat is wat het bedrijf propageerde, en ook op zeereizen was het elixer 'onontbeerlijk'. Voor wie nog twijfelde: het elixer was onderworpen aan 'opzettelijk wetenschappelijk onderzoek' en het was daar 'zeer gunstig' uit naar voren gekomen.

Source: NRC Handelsblad, 24 april 2003

[16495]
Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Groninger Archieven
Algemeen Gemeente: Appingedam
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 8
Datum: 23-05-1822
Bruidegom Bernhard Heimans Catzs
Geboortedatum: 23-10-1789
Geboorteplaats: Oude Pekela
Bruid Serlina Lazarus van Leenen
Geboortedatum: 13-03-1801
Geboorteplaats: Appingedam
Vader bruidegom Heiman Cohen Catzs
Moeder bruidegom Vijka Berents
Vader bruid Lazarus Joosten van Leenen
Moeder bruid Mindeltje Mozes Cohen
Nadere informatie beroep bruidegom: drogist; beroep vader bruidegom.: drogist; beroep vader bruid: vleeschhouwer; bruidegom 32 jaar; bruid 21 jaar